Praktische adviezen: meer variatie in een juiste balans.
Wat bepaalt mijn plantkeuze?
De natuur verandert door klimaatverandering en verstedelijking zo sterk, dat de begrippen inheems en uitheems snel aan betekenis verliezen. Klimaatzones schuiven op en de natuur past zich aan. Veel soorten zijn hierdoor uitgestorven en vervangen door andere soorten.
Het lijkt dus zinvoller om niet zo zeer te kijken naar hoe en wanneer de planten in ons land terecht zijn gekomen en op basis daarvan een strikte scheiding te maken, maar meer om te kijken hoe de planten zich hebben ingepast in de rest van ons - steeds veranderende - ecosysteem.
Sommige uitheemse soorten doen het hier beter dan inheemse soorten. Ook zijn een aantal inheemse soorten in Nederland zó aangepast aan een heel specifiek microklimaat en biotoop dat zij elders in Nederland niet kunnen leven. We hebben in Nederland immers veengebieden, zand- en kleigronden, bos- en open terrein. En een inheemse soort in de veengebieden zal het op de drogere zandgronden van de Veluwe niet gaan redden.
Dus: ook binnen de categorie inheems zul je de juiste keuze moeten maken afhankelijk van de omstandigheden in jouw tuin. En soms is een keuze uit de categorie uitheems of een cultivar van een inheemse soort voor jouw tuin en jouw wensen juist weer beter, bijvoorbeeld omdat je de bloeitijd van je tuin ermee verlengt. Inheemse planten hebben immers vaak een relatief korte bloeitijd.
Hoe kan ik insectvriendelijk tuinieren?
Als je de vier V's van voedsel, veiligheid, voortplanting en variatie in gedachten houdt kun je insecten in alle stadia van hun leven ondersteunen. Zo zorg je ervoor dat ze hun gehele levenscyclus in je tuin kunnen doorbrengen: van larfje tot bij, of van eitje, rups en pop tot vlinder.